De Waarnemer van Dordrecht

De Waarnemer van Dordrecht is een doorlopende voorstelling voor en met inwoners van de stad Dordrecht en andere belangstellenden (van 16 jaar of ouder).

Deze voorstelling is een concept van choreograaf Joanne Leighton in co-productie met Kunstmin in Dordrecht. Dit project maakt deel uit van de Dordtse Ode aan de Synode.

Over het project

Op het dak van het Energiehuis in Dordrecht staat het Venster op de Stad. Dit houten object is speciaal voor deze plek ontworpen. Bij zonsopgang en bij zonsondergang observeert iedere keer weer een nieuwe Waarnemer zijn of haar stad. Voor telkens een unieke ervaring. Stap als Waarnemer tijdens de waarneming uit je dagelijkse beslommeringen en maak deel uit van een groter geheel: dat van een stad, van een regio, van een community die zich daar bevindt. Iedere Waarnemer documenteert zijn of haar ervaring door middel van foto’s en een korte tekst. Met elkaar vormt al deze documentatie een hedendaags verslag. De Waarnemer van Dordrecht is een project van Joanne Leighton / WLDN.

Over Joanne Leighton (WLDN)

De Waarnemer van Dordrecht is bedacht door de Belgisch-Australische en in Parijs woonachtige choreografe Joanne Leighton. In haar werk draait het om een dynamische visie op dans. Zij ziet het publiek als een artistieke partner. Een artistieke dialoog en uitwisseling met het publiek staan in haar werk centraal.

Joanne Leighton’s danswerk wordt over de hele wereld getoond in theaters, musea, galeries en op locatie. Nadat vijf jaar als directeur van de National Choreographic Center van Franche-Comté in Belfort (Frankrijk) richtte zij in 2015 WLDN op. WLDN (je zegt: WALDEN) is haar platform voor choreografisch onderzoek.

Joanne Leighton begon in 2015 met een trilogie van werken die vijf jaar zullen lopen, waaronder 9000 steps, uitgevoerd door zes dansers op een bed van zout met muziek van Steve Reich. Dit werk werd in 2018 gevolgd door Songlines, een stuk voor acht dansers op de fascinerende compositie In C van Terry Riley. Deze trilogie zal eindigen met haar productie People United in 2021.

Ontwerp

Het Venster op de Stad is een ontwerp van Tovo + Jamil speciaal gemaakt voor het project van Joanne Leighton, en het is de naam van het object van waaruit de Waarnemer over de stad waakt. Vanuit het Venster ziet de Waarnemer niet alleen de stad; de stad kan op dat moment ook de Waarnemer zien. Het object wordt gebouwd samen met studenten van het Da Vinci College in Dordrecht.

Benjamin Tovo (1979) en Nounja Jamil (1981) zijn ontwerpers en werken met Joanne Leighton samen sinds 2010 toen zij voor de eerste keer de voorstelling van De Waarnemer realiseerde, in Frankrijk.

Ode aan de Synode

Burgemeester Kolff tijdens de opening van Ode aan de Synode op 10 november 2018 over De Waarnemer van Dordrecht:

Als speciale attractie was boven de vergaderzaal  (red: waar de Synode van Dordt plaatsvond) een uitkijktoren ingericht van waaruit de bezoekers een prachtig uitzicht hadden over de wijde omtrek van het eiland Dordt. Deze attractie heette de Draaiom. De houten vloer van de Draaiom was op een stalen pin gemonteerd en kon roteren – vandaar ‘draai om’ – zodat de bezoeker een view van 360 graden over de stad kreeg. Hoe indrukwekkend moet dat wel niet in die tijd zijn geweest? Om vanuit vogelperspectief zover uit te kunnen kijken over de stad Dordrecht, de daken, de pleinen, over de rivier met alle schepen en boten, de kerktorens hier en van omliggende dorpen en stadjes, de ommelanden, de vogels, de hemel… als God in Dordrecht.

Vandaag starten we met 180 dagen Ode aan de Synode, in een stad die net zo gastvrij en open wil zijn als toen. Geïnspireerd door de 17de -eeuwse attractie van de Draaiom wordt er momenteel op het Energiehuis – het huis van de podiumkunsten – een uitkijkpunt gebouwd van waaraf het komende half jaar bij zonsop- en ondergang de stad beschouwd kan worden door de inwoners en bezoekers van Dordrecht. Eén van de meer dan 50 programmaonderdelen uit Ode aan de Synode die het komende half jaar in de binnenstad van Dordrecht te zien zijn.