Wat neem ik waar? Wat neem ik niet waar.

Wat ik waarneem is vooral wat beweegt. Daarin vallen de auto’s die onder langs rijden en in de verte, mij het meest op. Niet alleen door de beweging, maar het is ook het meeste geluid dat ik waarneem. Mensen op fietsen of wandelend los of hand in hand. Ook de vlag ver weg op de Grote Kerk is in beweging. Ik zie rook uit schoorstenen omhoog pluimen. Vogels lijken bewegingsloos door de lucht te zweven.

Wat neem ik niet waar. Dat wat niet beweegt en geen geluid maakt. Boven lijkt niets te bewegen. Heel langzaam gebeurt daar iets. Geruisloos gebeurt daar iets. Alleen als je even niet kijkt, dan lijkt er iets veranderd.

De kleur van de lucht verschuift en wolken verplaatsen. Plots is daar heel laag de zon. Daar hangt zij stil, gevangen in de Brug. Schijnbaar stil.

Langzaam wordt het donker. Dat wat er onder mij beweegt zijn voorlichten, achterlichten, knipperlichten en remlichten. 

Wat ik niet waarneem, dat wat schijnbaar niet beweegt. Totdat de zon verdwenen is. En de kleur van de lucht. Zachtblauwe nevel hangt beweegloos boven de stad.