Met code oranje als weerwaarschuwing stond ik ruim op tijd in mijn houten huisje met de grote glazen ruiten. Echt nog wel schemerig. Maar al snel verschenen in de grote hoge huizenblokken prachtige kleuren in de keurige rijtjes ramen. Eerst lichtoranje, vervolgens kleurend naar dieprood. Toch even naar de raam aan de andere kant. Wonderlijk dat in de lucht alleen maar gele, grijze en oranje banen te zien waren. Deze kant boeit me minder dan de ‘stadskant’.

Wel valt het mij op dat de nieuwe flat naast Villa Augustus beter opgaat in het geheel dan dat ik vooraf gedacht had bij de bouw. Terug naar het stadsraam. Af en toe een auto of iemand van de thuiszorg op de fiets. Een jogger zwaait. Ik zwaai terug.

De kleuren in de spiegelramen veranderen weer naar oranje. Ik probeer de gebouwen te herkennen. De Grote Kerk uiteraard, maar ook het torentje van het Stadhuis. Daar vlakbij staat mijn huis. Heerlijk, midden in die prachtige stad waar ik geboren en getogen ben.

Ik zie de kunstmatige sfeerloze witte stadsmuur onder mij. Het wit van de muren is al op heel wat plekken lelijk geworden door afdruipend water. Best treurig dat echt elk plek is ingedeeld als vakje. Om te parkeren, om een boom in te zetten. De stad als lijntjes, waarbinnen je moet blijven. Maar ook lijntjes die door de morgenzon worden ingekleurd. Het spel van geel, oranje en rood gaat nog door.

De molen krijgt een mooi spotlicht, de schoorsteentjes op de eerder genoemde witte stadsmuurhuizen. En dan is het ineens voorbij. De kleuren in de flatramen zijn vrij plotseling weg en ineens zie je het gewone leven weer. Het aantal auto’s en fietsers neemt toe en de hardlopers zwaaien. Zondagochtend, uitslapers draaien zich wellicht nog een paar maal om.

Maar ik heb genoten van het ontwaken van de stad die net zo lief is. De wind gierde om mijn uitkijkpost, het kraakte zo nu en dan en de balk linksvoor trilde soms behoorlijk. Maar heerlijk, deze rust van het kijken over Dordt, met al die gebouwen. Mooie gebouwen, maar ook lelijke gebouwen. Met lijntjes om af en toe eens over heen te gaan.