~ Verandering ~ 

Op de morgen van balans, kijk ik uit over een stad gehuld in een druilerige mantel.
Kleur lijkt ver te zoeken, maar juist door de nevel en het zichtbare grijs wordt mijn blik gedwongen om dichtbij om me heen te kijken. De wereld is niet zo zwart-wit, overal schuilt kleur.
We tuimelen na vandaag het donker in.
Herfstjas en t-shirt bewegen langs elkaar. 
Verandering komt vaak niet ineens, maar subtiel en zacht.
De bomen doen het voor; een enkel blad kondigt het nieuwe seizoen al aan.
maar ook wij veranderen elke dag subtiel. In rollonne legen we ‘s ochtends onze ‘thuis-rol’ af en trekken we de jas van de dag aan.
En op de terugweg veranderen we, het liefst zo snel mogelijk, weer terug. 
Verandering neemt de tijd.
Oude panden krijgen nieuwe torens. Huizen met trapgevels mogen bestaan naast de nieuwbouw rijtjeshuizen met rijtjes tuinen. De molen draait nog maar zelden, met zijn 4-spakig rad, maar staat er als een fiere herinnering.

Nu zuigen de zonnepanelen zich vol met de kracht van de nieuwe dageraad.
En hoe we dat pad van verandering ook mogen ervaren, meer dan de helft neemt de bocht niet binnen de lijntjes, we zijn nooit werkelijk alleen.
De spin in de torenkamer spint nieuwe draden, de stad ademt leven. Een moment van begroeting, even zwaaien naar een vreemde die je opvalt. Samen bouwen we de ziel van een stad.

Dit kantelpunt van licht naar donker, zomer naar herfst, laten we het niet achteloos voorbij gaan. Maar laten we een moment nemen om bewust het licht in onze huizen aan te doen. Zodat we genoeg warmte blijven houden om het uit te delen als een ander het koud lijkt te hebben. 

Lianne de Munck