“Waarnemen zonder oordeel is de hoogste vorm van intelligentie” – Citaat van Krishnamurti, Indiaase spiritueel leraar

Het gelukkigst ben ik in de bergen. Om de rust en de volmaakte stilte die men daar ervaart. Op een vroege ochtend, vanaf een hoge top het leven daar beneden waar te nemen, hoe het leven daar ontwaakte, kleine mensjes komen uit hun huisjes, kleine autootjes rijden rond, geluidloos. 

Na vanuit een houten cocon mijn stad te zien, waarin ik al zolang woon, meer dan de helft van mijn leven. Voel me ‘verDordt’. De stad die me lief is en waar de zon langzaam zakt en het stil wordt op straat. Waar het vrede is. Beneden op de dijk schemert het al in het tegenlicht. Daar fietst mijn dochter, ik zwaai naar haar met alles wat in me is. 

Het boek ‘Waarnemen’ van Krishnamurti.
Hoeveel jaar geleden las ik dat, althans, ik probeerde het.