Dordrecht is veel impressies in één. Aan welke kant ik ook sta, oude gebouwen staan naast nieuwe. Als ik kijk naar het Energieplein staat daar Villa Augustus omringt door nieuwe gebouwen. Er hangt hier een ontspannen sfeer. Kinderen spelen, mensen lopen op hun gemak de bioscoop in en uit, en mensen staan rustig te praten her en der verspreid. Geen betonblok of muurtje wordt niet gebruikt om op te zitten of te leunen. Naarmate het later wordt verdwijnen de kinderen en wordt de bioscoop drukker.

Aan de andere kant staat oud en nieuw recht tegenover elkaar. Hoe verder je kijkt, hoe ouder het wordt, om dan ineens weer nieuw te worden. Mensen hebben aan deze kant een doel. Ze gaan van A naar B. Zelden kijkt iemand omhoog, iets wat op het Energieplein vaker gebeurde. Het wordt later en de auto’s worden even minder. Meer fietsers duiken op. Vast een avondje stappen. Dan duiken er weer meer auto’s op.

De zon verdwijnt langzaam achter de molen en de tijd zit er op. Dordrecht kent veel aspecten en ze liggen allemaal vlak naast elkaar. 

Lisa van der Vlist